Social interview met Evelyn Visschedijk en Henrieke van Diermen (Spirit)

 • apr 2017
 • Bas Reus
 • 2
 • 1436

Beste @evelyn en @henrieke, wat leuk dat jullie met mij dit sociaal interview aangaan. Het is de derde in de reeks na @tinemoser met @petergroenewegen en @renejansen met @moniquevandoorn.

Uiteraard wil ik het met jullie hebben over jullie bijzondere organisatie Spirit waar jullie werkzaam zijn, en waar ik onderzoek mag doen! Hopelijk kunnen we via deze manier tot de kern komen van het onderzoek. We hebben al gesprekken gehad met elkaar, en een kernbegrip binnen het onderzoek is de abstracte term “sociaal kapitaal”. Ik definieer dit als de waarde van sociale relaties binnen de organisatie, die wordt benut door de mate waarin collega’s dezelfde doelen nastreven.

Mijn eerste vraag gaat over dit begrip, en luidt: wat is voor jullie organisatie volgens jullie de betekenis van sociaal kapitaal?

En meteen een tweede vraag: welke doelen streven jullie als organisatie gezamenlijk na?

Reacties

2 reacties, meest recent: 21 juni 2017
 • Beste @basreus, dank voor deze uitdaging om onze ideeën over organiseren op deze wijze te onderzoeken en te kunnen delen.

  Wat is voor jullie organisatie volgens jullie de betekenis van sociaal kapitaal?

  In onze visie hebben we het onlangs nog eens bevestigd: het gebeurt in de relatie. Een goede helpende relatie is essentieel in het werk met onze jongeren en gezinnen. En dat lukt alleen als we dat als collega's met elkaar ook goed vormgeven in onze samenwerking. Wij zijn een zwerm van sociale relaties, menselijk kapitaal is wat ons betreft een diversiteit aan achtergronden, culturen en vaardigheden van mensen, via onderlinge samenhang ontstaat daardoor een netwerk. Het sociale intranet draagt er aan bij dat dit sociale kapitaal ontsloten kan worden.

  Jij spreekt van een sociaal kapitaal weet je dat er ook heel veel sociale overwaarde binnen organisaties aanwezig is.

  Binnen Spirit proberen wij die sociale overwaarden ook te benutten. Zo zijn wij vijf jaar geleden een zoektocht begonnen naar de Wim’s binnen Spirit, de Weet Iets Meer collega. Idee is je hebt meer kennis in huis dan waar dagelijks een beroep op wordt gedaan.

  Voorbeeld, een medewerker van het kwaliteitsteam, beoefend buiten haar werk familie opstellingen, dit zijn vaardigheden die ook heel passend zijn binnen onze organisatie.

  Collega houd zich naast haar werk als ambulant hulpverlener bezig met paarden therapie, door haar die kennis binnen Spirit te laten delen verrijkt zij andere collega’s met ervaringen en kennis.

  Waarbij die zwerm gezamenlijk aan een doel werkt. Hiermee komen wij gelijk aan de beantwoording van jou tweede vraag.

  Welke doelen streven jullie als organisatie gezamenlijk na?

  Mogen we die vraag beantwoorden met ons visie document en het beeld wat wij daarbij hebben?

  En @basreus wij zijn natuurlijk heel nieuwsgierig wat jouw ideeën zijn over sociaal kapitaal, maar bovenal wat maakt Spirit voor jou een interessante organisatie om jouw onderzoek te gaan doen?

  En aangezien je de komende tijd met ons mee gaat vliegen, hier ons vluchtschema. https://www.spirit.nl/vogelvlucht/

 • Dank je wel voor je antwoord @evelyn. Ik heb even de tijd genomen om het te laten borrelen, en ik zal je wedervragen ook meteen beantwoorden.

  Volgens jullie zit sociaal kapitaal vooral in de relaties tussen mensen, en dan vooral in de helpende relatie. Daarmee geef je voor jullie de kern aan in hoe jullie gepositioneerd zijn in het netwerk van zorgverleners en cliënten. Helpen. Dat is interessant, want een goede helpende relatie is voor de cliënten ontzettend belangrijk. De vraag is dan ook, hoe zorgt Spirit ervoor dat alle zorgverleners die in direct contact staan met de cliënten ook de beste hulp kunnen bieden? Welke relaties tussen de zorgverleners (en andere collega’s binnen Spirit) zijn er nodig iedereen zo goed mogelijk uit te rusten?

  Dat is voor mij sociaal kapitaal. Iedereen de mogelijkheid om gebruik te maken van kennis, ervaring en kunde op het moment dat het gewenst is. Ik zie sociaal kapitaal dan ook vooral als een zo groot mogelijke potentie van toegang hiertoe, of omgekeerd, dat er geen kennis, ervaring en kunde niet bij de juiste mensen terecht kan komen. Dit moet optimaal kunnen stromen door het netwerk, en niet verloren gaan doordat er bottlenecks zijn of andere redenen waarom dit niet optimaal door het netwerk stroomt. Zie het als een kraan die is aangesloten op de waterleiding: als de kraan open gaat moet er wel water uitkomen. En precies genoeg.

  Ik vind jullie inzicht van sociale overwaarde erg mooi. Dat is voor mij ook onderdeel van sociaal kapitaal, zolang mensen maar bewust zijn van deze kennis, ervaring en kunde in het netwerk. Wanneer het gewenst is, moet er ook toegang zijn. Dat zit in de relaties tussen mensen, en moet optimaal toegankelijk zijn.

  Het begrip sociale overwaarde is een mooi voorbeeld van wat jullie organisatie zo interessant maakt. Doordat jullie organisatie zo plat is gemaakt (minder managers), kan de sociale overwaarde ook beter toegankelijk zijn. In ieder geval zijn er minder mogelijkheden tot zogenaamde bottlenecks, waarin een manager alleen kan bepalen welke informatie wel of niet gedeeld of verspreid wordt. Dat maakt de organisatie ‘leniger’ zoals @renejansen het zou verwoorden.

  Ook ik wil iets met jullie delen. Ik kwam erop na het lezen van een stukje op LinkedIn van Rob Cross: https://www.linkedin.com/pulse/new-onboarding-how-network-strategies-decrease-attrition-rob-cross

  Hij praat vooral over verschillende ‘netwerk behoeften’ van werknemers naar gelang hoe lang ze in dienst zijn. Mijn vraag hierover is, denken jullie hierover na, en denk je dat verloop van medewerkers (of cliënten) ook te maken heeft met het optimaal bedienen van de behoefte in sociaal kapitaal? Heb je hier invloed op? Ik ben ook erg benieuwd naar praktijkvoorbeelden.

  Hier en daar zit een vraag verstopt in de tekst, ik ben benieuwd naar jullie antwoorden, maar misschien dat mijn antwoord ook bij jullie weer vragen oproept. Ik vlieg graag met jullie mee!

Wil je een reactie geven? Meld je dan eerst aan